diumenge, 25 de gener de 2015

VIDES EN VINYETES


Stevenson, le pirate interieur (així mateix, en francès, perquè aquí no s'ha editat encara) és una biografia en còmic d'impecable factura sobre l'autor de El diamant del Rajà i tantes altres obres immortals. 
A Samoa, tot just acaba de fer 44 anys, i mentre
escriu a la seva mansió, una fiblada al pit l'hi anuncia el final. Tanmateix, el batec del cor adopta un to in-crescendo, com el tac-tac d'una cama de fusta que acaba esdevenint el fantasma del que podria ser el seu bucaner més emblemàtic, el Long John Silver de "L'Illa del Tresor". En el moment culminant serà aquest "pirata interior" qui proporcioni al novel·lista el cop de gracia.
A partir de llavors i en la situació que s'estableix  hi surt la seva vida, els seus somnis, els seus personatges. Episodis rebroten de nou com la seva infància, fascinat per un personatge que va escandalitzar Edimburg un segle abans: el síndic William Brodie, respectable ciutadà de dia i llibertí, jugador i lladre a les nits, que seria la gènesi del seu Dr Jeckill; la seva adolescència que per complaure el pare continuà la tradició familiar estudiant enginyeria mentre a les nits escrivia i començava una vida bohèmia; la rebel·lió inevitable contra el pare i els valors que representa; els seus nombrosos viatges cercant el seu benestar físic i moral...
El tàndem, René Follet (dibuix) i Rudolph (guió), fan el seu debut sota la inspiració del famós novel·lista i fan diana. Altres escriptors de tall clàssic, però, han tingut diferent sort.


Va per la segona edició. Tal com diu el títol, relata les ultimes jornades abans del seu suïcidi a Petropolis (Brasil), deprimit per com pintaven les coses pel que fa al futur del món en plena expansió del nazisme. Com a gran admirador de l'escriptor austríac tenia ganes d'aquest àlbum de Seksik-Sorel, però personalment l'he trobat ensopidot i penso que sí no ets un gran seguidor de Zweig costa d'entrar-hi. (Norma Editorial)

Molt més entretinguda és aquesta novel·la gràfica de la italiana Tiziana Lo Porto, sobre la muller i musa de Francis Scott Fitzgerald, i que en realitat fa un retrat de la parella més romàntica i auto-destructiva de la història de la literatura. Des de la seva infància a Alabama amb la seva trobada amb Scott, passant pel matrimoni i una lluna de mel escandalosa a New York, els seus viatges a Europa i Africa fins arribar a la malaltia i hospitalització per esquizofrènia i la seva tràgica mort. També hi surten Hemingway, Dos Passos i Dorothy Parker. (451 Editores)

El gran Robert Crumb, un dels més irreverents dels autors underground dels 70, s'atreveix amb una biografia de Frank Kafka. El guió és de David Zane Mairowitz i el resultat és una barreja de llibre il·lustrat i còmic. Apareix tot: les fòbies, la hipocondria, els sentiment de culpa...., així com una crítica a la banalització turística actual de l'autor txec en la seva Praga natal. (Edicions La Cupula)

Una biografia de Mark Twain a partir de al seva mort  promet de tot menys una biografia convencional. A la dreta Twain s'enfronta amb Einstein com si fossin dos  superherois. No s'ha publicat al nostre país i no en tinc ni idea de com ha sortit la cosa, però... a què s'agrairia la seva edició per aquí?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada