divendres, 28 de novembre de 2014

MARX TWAIN


Sense cap intenció de infravalorar el talent del còmic de bigoti pintat i d'enorme cigar, responsable de moltes de les dites més brillants de la història, algunes de les frases de Mark Twain han estat atribuïdes a Groucho Marx. Per exemple aquesta :

“It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt.”
És millor mantenir la boca tancada i semblar estupid que obrir-la i dissipar-ne tots els dubtes.

Si comparem l'enorme enginy i hilaritat de les frases d'ambdós, és lògic que sovint  se n'hagi confós l'autoria. Tot i així els dos genis diferien en el concepte del que representava per cadascun el mot humor. Per a Mark Twain tenia un sentit poc festiu: "l'humor és tragèdia més el pas del temps." Altrament, per a  Groucho Marx "l'humor és la lògica i la raó que s'han tornat bojos." 

" La raça humana té un arma realment eficaç: el riure."

El riure era l'arma que Twain va fer servir durant 30 anys com a autor estrella pels escenaris de finals del segle XIX als Estats Units. Era conscient que havia de fer la vida més suportable a tots aquells que l'escoltaven, fos en un saló de Newport o en un bordell de Nevada. Era igual que el públic estigués sobri o borratxo, s'engalanés amb barrets de copa o fes pudor d'aiguardent. Cap altre escriptor de la seva generació havia viscut tanta tragèdia en una nació emergent i estava familiaritzat amb les escenes comunes de depravació i misèria. Quan era un nen a la frontera de Missouri pels volts de 1830 va assistir a la flagel·lació i al linxament dels esclaus fugitius; durant la febre d'or californiana va romandre en companyia de menors assassins i prostitutes miserables. Un cop va obtenir el reconeixement públic, va sopar en els fastuosos banquets que celebraven els estafadors financers i els polítics corruptes. Twain es va escudar en la comèdia fent servir la sàtira, la paròdia, el sarcasme, la burla i l'enginy per tal de denunciar els excessos i enfortir la pròpia estima. 
"Els humoristes són una mercaderia molt més rara i més valuosa que tot l'or i les pedres precioses del món"

Groucho provenia del burlesque i el vodevil, en el qual es va iniciar des de ben jove juntament amb els seus germans Chico, Harpo, Gummo i Zeppo, tots ells  engrescats per la seva mare, una jueva-alemanya que, juntament amb el seu marit, varen emigrar al Estats Units. Van recórrer tots els cabarets i escenaris de Nord-americà abans d’actuar en la seva primera pel·lícula a l’any 1920. Van haver d’esperar a l’irrupció del cine sonor perquè l’humor dels germans Marx, en especial de Groucho, fos conegut i admirat a tot el món. Un humor esbojarrat, incisiu i desvergonyit, sovint cínic i amb una  mirada crítica constant sobre la hipocresia i els convencionalismes socials.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada