dissabte, 6 de desembre de 2014

ROCK & CLÀSSICS: DECIBELS A LA LITERATURA


En el seu àlbum Liberation de l'any 1993, la banda irlandesa The Divine Comedy va incloure la cançó Bernice Bobs her Hair ("La Bernice es talla els cabells", segon conte en el volum Somnis d'hivernNo és l'únic relat de Francis Scott Fitzgerald que hagi inspirat una cançó. El novaiorquès resident a París Elliot Murphy ja ho havia fet vint anys abans amb Like a Greath Gatsby dins del seu primer àlbum Aquashow.


Scott Fitzgerald no és un cas particular, ni molt menys. Sembla ser que als músics els encanta escriure cançons sobre els llibres que senten devoció. Això és especialment cert en els grans noms del rock. Si fem un rànquing dels autors, potser el novel·lista més versionat hagi estat George Orwell, que amb el seu 1984, com a mínim deu compositors han creat peces inspirant-se en aquest relat polític-futurista, entre d'altres: Marilyn Manson, Coldplay, The Clash i David Bowie, que en el disc Diamond Dogs inclou un tema amb el mateix títol de la novel·la. També Tolkien ha estat un dels referents amb més cançons gràcies a Led Zeppelin. La banda de rock dur insereix moltes referències de l'autor de El senyor del anells en els seus temes.


En un àlbum del 2000, els Iron Maiden van inspirar-se en Un món feliç (1932), una distopia on la droga anomenada soma és de consum obligatori.
En aquest cas  The Invisible Man de Queen té poca cosa a veure amb l'obra de H.G. Wells llevat del títol. La peça del 1988 és un joc a l'estil d'una endevinalla on els noms dels quatre integrants del grup estan camuflats rera la cançó.


 La gran novel·la ambientada a l'Edat Mitjana Narcis i Goldmund de l'alemany Hermann Hesse, va ser la base d'una cançó, Journey from Mariabronn, una de les que més sonava en els concerts de la banda nord-americana Kansas.

Don't Stand So Close To Me l'èxit del grup Police de 1986, parla de l'enamorament d'una adolescent pel seu professor,i fa una referencia directa a la novel·la de Nabokov amb la frase "Just like the old man in that book by Nabokov... " 

El títol de l'àlbum ja ho diu tot: un homenatge en tota regla al rei de les tenebres. L'àlbum de 1976, fou el primer  de la banda capitanejada per Alan Parsons i Eric Woolfson. Curiosament, el darrer disc dels anglesos van dedicar-lo a Gaudí (1987).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada