diumenge, 4 de gener de 2015

DIVERTITS I DESINHIBITS

Veure'ls en una faceta provocadora o desvergonyida els humanitza i ens els fa més propers. Una de clàssics com mai els has vist.

Que Mark Twain era de la broma, d'això no hi ha cap dubte. A la foto, juntament amb la seva filla surt disfressat de Leandre, el jove de la mitologia grega que es va ofegar al mar quan anava a trobar-se amb la seva estimada, la sacerdotessa Hero. Una coartada massa culta pel que de veres sembla: una versió poca-solta de l'avia de la caputxeta amb una bossa d'aigua calenta com a penjoll.

Resulta més sorprenent veure F. Scott Fitzgerald transvestit en una gran dama degut a la seva tortuosa existència, però ja sabem que la vida és una camí agredolç amb moments per a tot. En el cas que ens ocupa es va dedicar a promocionar el Princeton Triangle Club, un club destinat a fer funcions de teatre a la universidad de Princenton. Sembla ser que la revista Times el va qualificar com a "la noia més bonica de la companyia".

Temps era temps en que en lloc dels futbolistes d'elit -no diré noms- fent publicitat de calçotets, un famós de fa més de cent anys a més d'intel·lectual, els va precedir pel que fa a fotografiar-se amb poca roba. Aquest era el cas de Jack London, que gràcies a la seva afició pels esports podia lluir una bona figura. Aquestes fotos de l'any 1905 descobertes recentment mostren que va fer de model per a un estudi fotogràfic.
Aromes de l'Orient: l'escriptor i aventurer francès Pierre Loti era un autèntic fanàtic de tot allò que resultés exòtic i llunyà, i no dubtava gens a l'hora de vestir-se i adoptar els costums locals quan trepitjava algun d'aquests països. Contràriament, la segona fotografia entra ja en l'univers molt més frívol de la disfressa: la londinenca  Virginia Wolf vestida d'abissini en una festa segurament a Bloomsbury. És la primera de l'esquerra, i, ¿a què tothom és pregunta que fa aquell sant Pau desentonant amb un look tan british? 
La francesa Colette amb tot el glamour d'una diva de cinema mut. Se sap que l'autora de Chéri es va dedicar al music-hall després de separar-se del seu primer marit i abans de ser escriptora. Com Jack London, Yukio Mishima també rendia culte al cos mantenint-se en forma, mentre protestava que els intel·lectuals donessin tanta importància a la ment i tan poca al físic. El controvertit autor japonès va tenir un dels suïcidis més sonats fent-se l'harakiri als 45 anys.

Oscar Wilde de grec i Robert Louis Stevenson de nena. Del primer poca cosa se sap tret que la imatge va ser presa durant un viatge al bressol de la civilització occidental, on sembla ser que l'autor irlandès volia mostrar simpatia per les costums locals. De la segona només constatar la maníaca costum antigament dels pares que els encantava retratar als menuts de sexe masculí amb vestidets de nena. Ai, quina gràcia!
Ray Bradbury demostra que es pot ser tot un gentleman fins i tot sense roba. A la segona foto no és l'autor qui es despulla sinó elles. Quan encara no existien les xarxes socials, on la gent s'escandalitza amb "bromes" a l'estil del motorista Jorge Lorenzo, Henry Miller deuria d'enfurismar de mala manera a les feministes en uns anys (els 70) en que estaven molt bel·ligerants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada